Siirry suoraan sisältöön

Omakotitalon ostaminen, huomioi ainakin nämä seikat

Omakotitalon ostaminen on monelle elämän suurin hankinta.

Omakotitalon ostaminen on suuri ja arjen kannalta merkittävä päätös, joka eroaa hiukan esimerkiksi rivi- tai kerrostaloasunnon ostamisesta. Omakotitaloa ostettaessa onkin tärkeää kiinnittää huomiota tiettyihin seikkoihin, jotka voivat vaikuttaa talon todelliseen hintaan ja tuleviin asumiskustannuksiin. Jotta ostokokemus ei käänny pettymykseksi tai aiheuta ikäviä yllätyksiä heti kaupanteon jälkeen tai myöhemmin, on hyvä ottaa talokaupoille lähtiessään huomioon ainakin seuraavassa listassa mainitut asiat.

Omakotitalon ostaminen sisältää talon kauppahinnan lisäksi muitakin kuluja

Ostettaessa omakotitaloa on syytä punnita talon kauppahinnan lisäksi myös sitä, mitä kuluja kaupantekoon, muuttoon ja myöhemmin talossa asumiseen liittyy. Kokonaisbudjetissa on hyvä huomioida talon kauppahinnan lisäksi esimerkiksi varainsiirtovero ja lainhuudatus sekä kiinteistöön liittyvän vuosittain maksettavan kiinteistöveron määrä. Mikäli kyseessä on vuokratontti, kannattaa varautua myös mahdollisiin vuokrakustannusten nousuihin lähivuosina erityisesti, jos voimassa oleva vuokrasopimuskausi on päättymässä. Myyjältä voi myös tiedustella toteutunutta sähkönkulutusta ja lämmityskuluja sekä jätehuolto-, vesi- ja mahdollisia tienhoitomaksuja.

Asunnon ostaminen yksityiseltä saattaa vähentää talokaupan kokonaishintaa, sillä tällöin hintaan mukaan ei ole jouduttu laskemaan kiinteistönvälittäjän palkkiota. Tärkeää kuitenkin sekä yksityiseltä että välitysliikkeen kautta ostetun asunnon, erityisesti omakotitalon kohdalla, on suorittaa kattava kuntotarkastus, mikäli haluaa saada realistisen arvion talon tulevista korjaustarpeista. Omakotitalon kunnon lisäksi hyvä on huomioida myös piharakennusten ja esimerkiksi aitojen ja pihan kunto. Pienistäkin kunnostusprojekteista saattaa aiheutua yllättävänkin suuria kulueriä tulevaisuudessa.

Yllätyksiin varautuminen tuo varmuutta

Toisinaan kuntotarkastus tai muut selvitykset eivät kerro koko totuutta ja omakotitalo saattaa yllättää korjaus- ja remontointitarpeillaan piankin talon oston jälkeen. Onkin hyvä kokonaisbudjettia tehdessä olla tietoinen yllätysten mahdollisuudesta ja varautua esimerkiksi lainamäärässä siihen, että arjen talous antaa myöden myös yllättävien tilanteiden edessä. Tärkeää omakotitalon ostossa onkin, että sen lisäksi, että talo miellyttää ostajaa ja tuntuu kodilta, mahdollistaa se kustannuksineen myös lainanmaksun lisäksi miellyttävän arjen ja muitakin hankintoja. Parhaimmillaan onnistunut talokauppa onkin elämänmittainen kumppani.

Avainsanat: