Siirry suoraan sisältöön

Asunnon ostaminen yksityiseltä

Uuden asunnon avaimet

Asunnon ostaminen on aina suuri päätös ja elämää mullistava asia. Moni päätyy välittäjän puheille, sillä etenkin ensiasunnon hankkiminen voi tuntua hankalalta ilman asiantuntijan neuvoja. Asunnon ostaminen yksityiseltä on kuitenkin myös erittäin yleistä ja täysin sallittua. Kuka tahansa voi ostaa tai myydä asunnon, mutta asunnon ostamisessa kannattaa muistaa aina tietyt asiat, jotta yllätyksiä ei ilmaantuisi vasta ostopäätöksen jälkeen.

Asunnon ostaminen yksityiseltä on yleistä

Asunnon tai talon ostaminen yksityiseltä on hyvin yleistä. Näin tehdäänkin suurin osa asuntokaupoista, vaikka moni saattaakin ajatella, että kaikki käyttävät ostoihin välittäjää. Näin ei kuitenkaan ole. Suurin osa aivan uusista rakennuksista on myynnissä vain elinkeinonharjoittajan kautta, mutta käytetyistä asunnoista ja taloista suurinta osaa myy yksityishenkilö. Kaikki eivät edes halua myyntiin ylimääräisiä välikäsiä.

Asunnon ostaminen yksityisen myyjän kautta on aivan yhtä turvallista kuin välittäjän kautta ostettuna. Myös mahdolliset riskit huonosta ostoksesta ovat läsnä samalla tavalla molemmissa tapauksissa. Mitään merkittävää eroa ei siis ole siinä, ostaako asunnon yksityiseltä myyjältä vai kiinteistönvälittäjältä, sillä lopputulos on usein sama. Kaikki kohteet eivät tosin ole myynnissä molemmilla, vaan kohteet joita kiinteistönvälittäjä kauppaa, eivät välttämättä ole hankittavissa toista reittiä pitkin.

Miksi talon ostaminen yksityiseltä kannattaa?

Asunnon ostaminen yksityiseltä kannattaa, sillä kuvioissa ei ole ylimääräisiä välikäsiä. Ylimääräiset välikädet tarkoittavat sitä, että heille maksetaan palkkaa asunnon myymisestä. Heidän palkkansa lisätään usein talon tai asunnon hintaan, jolloin joudut pulittamaan asunnosta enemmän kuin silloin, jos välikäsiä ei ole mukana. Saatat siis päästä tuhansia euroja halvemmalla asuntokaupoissa, jos hankit asunnon suoraan yksityiseltä myyjältä. Ei mikään hullumpi idea.

Uuden asunnon ostaminen yksityiseltä ei välttämättä ole mahdollista, sillä suurin osa uudisrakennuksista kaupataan suoraan välittäjän kautta. Vanhat asunnot ovat taas myynnissä yksityisen kautta, sillä moni haluaa myydä oman tarpeettomaksi jääneen asuntonsa alta pois. Yksityiseltä välittäjältä ostaessa saattaa monesti joutua tekemään enemmän töitä asunnon etsimisen suhteen itse, mutta näin saattaa myös löytää oikeita kultakimpaleita.

Mistä huolehtia asuntokaupoissa?

Ennen asunnon ostamista tulisi tutustua huolellisesti ostettavaan asuntoon. Koska asunto on suuri hankinta, tulee tarkasti miettiä, sopiiko se juuri itselle ja omiin tarpeisiin, sijaitseeko se itselle sopivalla alueella, ja onko asunto hyvässä kunnossa, jotta siellä voidaan asua seuraavat kymmenen vuotta tai kauemmin. Kannattaa miettiä itsensä uuteen asuntoon. Miltä tuntuisi istua uuden asunnon sohvalla, katsoa televisiota, selvittää uusimmat vedonlyöntibonukset tai pitää juhlia ystäville? Tuntuuko asunto omalta vai pitäisikö vielä jatkaa etsimistä?

Itse asunnon lisäksi kannattaa myös käydä läpi se, millainen taloyhtiö on kyseessä ja millaisia naapureita alueelta löytyy. Muista, että monissa asunnoissa on voimassa lunastuslauseke taloa ostaessa, joka saattaa olla lopuksi esteenä asuntokauppojen onnistumiselle. Tarkista myös taloyhtiöltä, onko taloon tulossa suuria remontteja tai muita rahaa vieviä toimenpiteitä.

Asunnon ostaminen yksityiseltä turvallisesti

Asunnon ostaminen on yksi elämän suurista päätöksistä ja sen kanssa tulee olla tarkkana. Aina yksityinen myyjä ei välttämättä tiedä oman asuntonsa vikoja tai puitteita, eikä näin ollen osaa niistä kertoa ostajaehdokkaille. Joskus voi eteen osua myös myyjä, joka ei mielellään kerro asuntonsa vioista. Joskus pienet valmistalot voivat olla parempi hankinta kuin suuren vanhan talon ostaminen.

Asunnosta kannattaa siis itse ottaa selvää mahdollisimman paljon ennen ostopäätöksen tekemistä. Jos oma asiantuntemus ei riitä, voi pyytää avuksi alan asiantuntijan. Esimerkiksi talon kuntotarkastus voi olla hyvä suorittaa ennen talon hankkimista.

Talon kuntotarkastus voidaan tehdä joko myyjän tai ostajaehdokkaan puolesta. Tämä riippuu täysin siitä, miten asiat sovitaan myyjän kanssa. Kun kaikki asiat selvittää huolella läpi ja kommunikointi myyjän kanssa sujuu ongelmitta, on asunnon ostaminen yksityiseltä erittäin hyvä päätös. Näin säästää rahaa verrattuna siihen, että hankkisi sen välittäjän kautta. Myyjästä voi jopa saada uuden ystävän, jos oikein hyvin sattuu.