Siirry suoraan sisältöön

Rakenna omakotitalo

Rakenna omakotitalo

Omakotitalon rakentaminen on melkoinen ponnistus, sen tietää moni, joka on tällaisen urakan läpikäynyt. Perhesuhteet ovat olleet kovilla ja samoin jaksaminen varsinkin, jos on rakentanut taloa itse muiden töiden ohessa. Millainen projekti rakentamisesta tulee ja mitä kaikkea sen aikana on otettava huomioon? Onko hyvä vaihtoehto ottaa talopaketti, jolloin omaa aikaa säästyy jonkin verran? Rakenna omakotitalo, saat Samitalo -sivustolta vinkkejä ja ideoita.

Millainen projekti on rakentaa omakotitalo

Rakenna omakotitalo kuulostaa todella houkuttelevalta ja sitä se onkin. Moni haaveilee omasta talosta ja pihasta. Tähän toiveeseen liittyy paljon erilaisia asioita, jotka on hoidettava päästäkseen tavoitteeseen ja kaikki nämä asiat myös vaikuttavat hintaan. Riippuen siitä, onko kyseessä vuokratontti vai omistustontti, lasketaan kustannukset eri tavalla. Vuokratontin kulut ovat aina asumiskustannuksia, mutta omistustontin hinta kuuluu rakennusprojektin alkukustannuksiin. 

Maanrakennustöiden määrä riippuu täysin siitä, millainen tontin sijaita sekä maaperä ovat. Yleensä silloin on varauduttava kustannuksiin, jotka syntyvät maaperätutkimuksista, puiden kaadosta, salaojista, louhinnasta, viemäröinnistä sekä eristyksistä. Tämä on se vaihe, jossa voi tulla vastaan yllätyksiä eikä ole lainkaan huono idea varautua niihin budjetissa pienellä liikkumavaralla. Yleisesti lasketaan, että tämä osuus on keskimäärin 10 prosenttia koko budjetista.

Luvat ja liittymät on oma lukunsa. Niitä varten tarvitaan erilaisia piirustuksia, jotka on ehdottomasti teetettävä ammattilaisella. Näiden lisäksi projekti tarvitsee valvojan tai monessa tapauksessa useamman. Näihinkin voi kulua rahaa 20000 euroa, riippuen tietysti paikkakunnasta ja palkkioista. Rakenna omakotitalo itse tai hanki talopaketti, jolloin kustannukset ovat erilaiset. Molemmat pystyy laskemaan suhteellisen tarkasti, mutta ei myöskään voi unohtaa, että pintamateriaaleihin, kodinkoneisiin sekä kiintokalusteisiin menee myös jonkin verran rahaa.

Rakenna omakotitalo omana työnä

Jos olet ajatellut rakentaa omakotitaloa omana työnä, sinun on kuitenkin huomioitava, että tietyt työt on teetettävä ammattilaisella, mikäli et ole itse alan ammattilainen. Tällaisia ovat esimerkiksi sähkötyöt. Itse rakentaessa työn voi laskea olevan halvempi, mutta silloin projektiin on varattava huomattavasti enemmän aikaa sekä muistettava myös sekin, että työn, perheen ja rakentamisen hoitaminen on varsin raskasta. Itse rakentaessa kantaa myös riskit itse toisin kuin pakettitalon ostajana pystyy riskejä minimoimaan omalta kohdalta.

Jos arkkitehti suunnittelee talon, saa juuri sitä mitä haluaa. Suunnittelu maksaa, mutta talosta saa sellaisen, kun on haaveillut. Talo voidaan suunnitella sopimaan ympäristöön tai siihen voidaan suunnitella muutostarpeita, joita ei yleensä saa valmistaloon. Tosin pakettitaloihin voi saada jonkin verran myös muutoksia esimerkiksi väliseiniä voidaan muuttaa, ikkunoita pystyy pienentämään tai suurentamaan sekä eristeet saa mielensä mukaiseksi. Arkkitehdin suunnittelemana talo on kuin kasinot, jolloin voi itse valita juuri ne pelit, joita haluaa pelata eikä vain niitä, joita suositellaan.

Talon ei tarvitse aina olla miljoonatalo, koska pienemmälläkin rahalla saa upeita sisustuksia. Se onkin asia, jossa säästää tai tuhlaa, miten kukakin haluaa. Huonekalujen ja muun sisustuksen budjetoiminen on järkevää. Toisinaan tulee halu hankkia täysin uudet huonekalut uuteen taloon, mikä on tietysti ymmärrettävää.

Rakenna omakotitalo ja viimeistele se

Kun omakotitalo on rakennettu ja sinne on päässyt muuttamaan, jää vielä mahdollinen ulkoseinien maalaus odottamaan seuraavaa kesää. Pihatyöt on myös aloitettava jossakin vaiheessa. Vähän tilanteesta riippuen niitä voi aloittaa jo rakennustöiden aikana. Näissäkin on melko iso hintahaarukka ja niiden kustannukset riippuvat siitä, mikä kaikkea pihalleen haluaa. Istutuksia tosin voi lisäillä vähitellen, mutta aluksi on tehtävä kokonaissuunnitelma, jonka mukaan voi edetä. Muuttaminen on juuri niin halpa tai kallis kuin siitä itse haluaa tehdä.