Talon värisuunnitelma

Talon värisuunnitelma ei ole aivan yksinkertainen asia, vaan siihen vaikuttaa monta seikkaa. Ne kaikki on otettava huomioon siinä vaiheessa, kun värejä miettii. Sävyjen on istuttava ympäristöön, mutta toisaalta sen ei tarvitse myöskään olla samanlainen kuin naapurilla. Toisaalta talon on myös sulauduttava ympärillä olevaan luontoon. Toisinaan myös asemakaava asettaa rajoituksia väreille, joten sekin on syytä selvittää ennen kuin tekee lopullisen värisuunnitelman.

Talon värisuunnitelma ja sävyjen valinta

Värisävyjä on paljon ja ne näyttävät erilaisilta, kun niitä katselee sisällä tai ulkona. Lisäksi värien valintaan vaikuttavat vuodenajat. Valitun sävyn pitää näyttää hyvältä kesällä ja talvella. Ulkoseinään valitessa maalia on äärimmäisen tärkeää tehdä myös koemaalaus. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että maalataan pieni osa seinästä ja nurkasta. Sen jälkeen tulosta katsellaan eri vuorokaudenaikoina, aurinkoisella ja pilvisellä säällä.

Usein talomallisto esitellään niin, että jo valintavaiheessa on mahdollista katsella taloa eri värivaihtoehdoilla. Se tuo hiukan helpotusta suunnitteluun ja värien valintaan. Värejä tosin on niin paljon eri sävyisinä, että toisinaan on vaikea valita se sopivin vaihtoehto. Valinta on parasta tehdä paikan päällä, jotta saa kaikkein todentuntuisimman mielikuvan aiheesta. Värit myös kestävät eri tavoin aurinkoa. Jos maalissa on luonnonpigmenttiä, se kestää paremmin.

Värisuunnitelma on aina kokonaisuus

Talon värisuunnitelma on iso kokonaisuus, jossa pitää huomioida seinät, sokkeli, vuorilaudat, ikkunat, ovet ja jopa katto. Kaiken täytyy sointua yhteen ja niistä pitää muodostua täydellinen kokonaisuus ympärillä olevan luonnon tai naapuruston suhteen. Suunnitelman tekeminen on kuitenkin mielenkiintoista ja siihen saa apua alan liikkeistä, joten yksin ei tarvitse tuskailla ongelmansa kanssa.

Avainsanat: