Rakenna oma talo talopaketista tai pitkästä tavarasta

Rakenna oma talo tarkoittaa perinteisesti rakentamista niin sanotusta pitkästä tavarasta. Pitkä tavara on rakennustermi, joka tarkoittaa työmaalle tuotuja rakennusmateriaaleja. Materiaalit, esimerkiksi puutavara, lekaharkot, sementtisäkit jne. tilataan tontille, jossa ne käsitellään, työstetään ja asennetaan. Tämä rakentamisen tapa vaatii rakennustaitoja, viitseliäisyyttä ja paljon aikaa. Se ei sovi kiireiselle ja kädentaidottomalle rakentajalle. Nykyään noin kymmenen prosenttia kaikista omakotitaloista rakennetaan pitkästä tavarasta.

Rakenna oma talo talopaketista

Talopakettien ostaminen on yleistynyt viime aikoina. Talotehdas toimittaa valmiit rakennuselementit, jotka vaativat vain asennuksen tontilla. Talopaketin ostaja voi antaa koko rakennusprojektin urakoitsijalle, jolloin talon rakentaminen on vaivatonta ja nopeaa. Valmiin talopaketin ostaminen ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita avaimet käteen -kauppaa. Usein talon rakentaja ostaa talotehtaalta seinät sekä katon ja rakentaa loput itse.

Jos oma talo valmistuu pääosin ammattilaisten voimin, voi autotallin rakentaminen itse tulla kyseeseen. Autotallin voi rakentaa pitkästä tavarasta tai valmiista paketista. Rakentaja voi tilata tehtaalta autotallin elementit, mutta kasata rakennuksen itse. Autotallissa on vähemmän monimutkaista tekniikkaa, usein esimerkiksi vesijohtoja ei ole. Tallin rakentaminen on helpompaa kuin talon.

Suunnittele rakennusprojekti

Suunnittelussa on hyvä olla realisti ja suhteuttaa kulut omiin varoihin ja resursseihin. Rakennusprojekti kannattaa aikatauluttaa ja budjetoida tarkasti, sillä kustannukset karkaavat helposti käsistä. Kun kaikki mahdolliset kulut on laskettu, tietää tarkalleen talon hinnan. Hyvällä suunnittelulla budjetti pitää ja aikataulu joustaa yllätysten sattuessa.

Avainsanat: